Masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby słodkiego, orzechowego smaku i przyjemnej konsystencji. Masło mogą jeść zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Zawiera wiele dobroczynnych składników, polecane jest dla osób, chcących zgubić zbędne kilogramy oraz osób aktywnych fizycznie. Masło orzechowe dla sportowców jest świetnym sposobem na redukcje tkanki tłuszczowej, osoby, które chcą jeść zdrowo i marzą o szczuplej sylwetce, mogą wybrać masło orzechowe bez cukru. Warto poznać właściwości masła, przekonać się, jakie zawiera składniki i jak często należy je spożywać.
Masło orzechowe na odchudzanie – podstawowe informacje
Masło orzechowe to produkt, wytwarzany z orzechów, które poddawane są procesowi prażenia w temperaturze ponad 200 stopni Celsjusza. Najczęściej powstaje z orzechów arachidowych, ale można wykonać je również z innych odmian, np. migdałów, orzechów brazylijskich, włoskich czy nerkowców. Aby masło było zdrowe, musi być wyprodukowane z orzechów dobrej jakości, bez zbędnych dodatków. Można kupić je z dobrych sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych z odżywkami lub zrobić własnoręcznie, w domu wysokiej klasy blenderem. Masę z orzechów można jeść samodzielnie, dodawać do deserów, tworząc lubiane przez wszystkich odchudzające przekąski z masłem orzechowym.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Codzienne śniadania z masłem orzechowym jest lubiane, pozwala zaspokoić głód, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Czy jednak jest zdrowe? Mimo że wiele osób obawia się, że masło tuczy i ma mało wartości odżywczych, to jednak jest zupełnie inaczej. Masło ma wiele zalet, może stanowić element zdrowej diety. Zdrowa kanapka z masłem orzechowym zaspokoi głód i pomoże uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Masło można wykorzystać na wiele sposobów. Masę orzechową można łączyć z owocami, kanapkami, dodawać do jaglanek i owsianek, a także łączyć z warzywami i mięsem. To również świetny dodatek do naleśników, ciast, lodów czy koktajli. Pozwala szybko przygotować wartościowy, bogaty w cenne składniki posiłek.
Masło orzechowe na odchudzanie i nie tylko
Masło orzechowe jest kaloryczne, 1 łyżka zawiera średnio 140 kcal, dlatego jedzenie masła orzechowego powinno odbywać się z umiarem. Aby nieco zmniejszyć kaloryczność, można wybrać masło orzechowe bez cukru. Główne właściwości, jakie posiada masło to:
- Zawiera pełnowartościowe białko, które może być spożywane przez wegan, wegetarian i sportowców. Codzienne śniadania z masłem orzechowym polecane jest dla osób, które chcą mieć energię na cały dzień.
- Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają efekty starzenia się organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, udarom, zawałom serca itp.
- Reguluje poziom cukru we krwi.
- Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- Usprawnia perystaltykę jelit.
- Poprawia gospodarkę węglowodanową.
- Dzięki zawartości aminokwasu – tryptofanu dostarcza dużo energii.
- Zawiera witaminę E, która chroni organizm ciała przed oddziaływaniem wolnych rodników. Ma duże znaczenie dla płodności, opóźnia efekty starzenia oraz wpływa korzystanie na wzrok, stan skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu.
- Zawiera witaminy z grupy B, które pomagają utrzymać prawidłową wydolność organizmu oraz zwiększają produkcję energii.
- Masło z nerkowców zawiera cenne żelazo, pomagające zwalczać anemię oraz dodające energii.
- Masło z migdałów jest bogate w wapń, poprawiający kondycję kości oraz wpływających na wydolność mięśni.
- Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają pracę układu nerwowego, zwiększają zdolność logicznego myślenia oraz redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób, tj. miażdżyca, nadciśnienie, udar mózgu, nowotworów. Kwasy tłuszczowe pomagają walczyć z nadwagą, przyśpieszają spalanie tłuszczu. Odchudzające przekąski z masłem orzechowym, zjadane z umiarem, mogą pomóc uzyskać wymarzoną figurę. Warto, wiedzieć, jakie wybrać masło orzechowe przy odchudzaniu, dzięki temu waga będzie spadać. Najlepsze masło orzechowe na redukcję, powinno składać się z 100% orzechów, bez dodatku cukru, soli, syropu glukozowego czy oleju palmowego
Masło orzechowe na redukcję tkanki tłuszczowej
Masło orzechowe bez cukru powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie. Masło orzechowe można jeść codziennie. Zalecana, zdrowa dawka to ok. 2-3 łyżki dziennie, dzięki czemu można jeść mało a konkretnie. Zjedzenie masła orzechowego w ilości 100 g dostarcza 588 kcal. Masło orzechowe obniża indeks glikemiczny. Dodane do posiłku z węglowodanami pozwala stopniowo uwalniać energię. Indeks glikemiczny jest zbliżony do tego, które mają rośliny zielono-liściaste. Jest szczególnie polecane jako posiłek przed treningiem. Osoby aktywne mogą zjeść np. zdrową kanapkę z masłem orzechowym. Węglowodany w maśle orzechowym są wolniej przyswajane, dzięki czemu energia wystarcza na dłużej. Posiłki z masłem orzechowym pomagają zregenerować siły i odżywić mięśnie. Masło orzechowe jest pomocne w procesie redukcji, ponieważ daje na długo uczucie sytości, zmniejsza apetyt, a tym samym nie pozwala na przybieranie na wadze. Redukuje również efekt jo-jo, towarzyszący wielu dietom odchudzającym. Jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika i białka, czyli składników, wspomagających utratę wagi. Uzupełnia również zapotrzebowanie na ważne składniki, których w trakcie diety redukcyjnej może być mało. W trakcie redukcji zdrową przekąskę z masłem orzechowym można zjeść jako zamiennik cukierka czy ciastka. Jedzenie masła orzechowego pozwala uniknąć dostarczania pustych kalorii i szkodliwych tłuszczów nasyconych.
Masło orzechowe jest zdrowe, pełne niezbędnych dla zdrowia witam, minerałów i składników odżywczych. Może być stosowane w diecie redukcyjnej, jako składnik, pomagających zgubić nadprogramowe kilogramy. Osoby, które chcą zmniejszyć wagę, muszą jednak pamiętać, że masło orzechowe zawiera dużo kcal, dlatego musi być stosowane w ograniczonej ilości. Warto łączyć masę orzechową również z innym składnikami, o niskiej wartości kalorycznej.
Ile kcal ma masło orzechowe?
Porcja 100 gram gładkiego masła orzechowego zawiera 588,4 kcal Jedna łyżka masła orzechowego to około 140 kcal.
Ile można zjeść masła orzechowego?
Zalecana dzienna dawka masła orzechowego to 3 łyżki stołowe, co łącznie dostarczy 420 kcal.
Jakie masło orzechowe jest dobre?
Masło powinno mieć skład bazujący w jak największej mierze na utartych orzechach, im mniejsza ilość soli spulchniaczy i cukru tym masło zdrowsze.